Luovilla aloilla työskentely on haastavaa; suuria rahoja ei suurimmalla osalla tekijöistä liiku, tulot ovat usein epäsäännöllisiä, ja töitä tehdään enemmän sydänverestä ammentaen kuin dollarinkuvat silmissä. Tietty olisi mahtavaa ja oikeutettua että kaikki saisivat juuri oikeankokoista tienestiä työstä jota haluavat tehdä, mutta suuren yleisön tietoisuuteen nouseminen vaatii myös lujaa työtä ja erottumista markkinoilla. Mutta miten selvitä ja edetä työssään siinä välissä ennen isompia myyntejä, kun budjetti on rajallinen? Kokoan Tarkan markan taidevinkkeihin joitakin säästökohteita, jotka itse olen todennut toimiviksi. Huomautan että nämä niksit ja tärpit ovat täysin omakohtaisia kokemuksia ja soveltuvat tai ovat soveltuneet omaan työskentelyyn, suosittelen käyttämään harkintaa testailuissa enkä ota pettymyksistä vastuuta! 😉
Penninvenyttäjän taideohjelmistot
Ammattikorkakoulussa kuvataidepuolella meillä oli vehkeet vimpanpäälle; oli Applen tietokoneet ja Adoben ohjelmistot. Mutta kun koulun ovi läpsähti vastavalmistuneen pyllylle ja olit taidetöhinöinesi yksin kylmässä julmassa maailmassa, kainalossa vanha pöytäkone kera Windows XP:n, piti alkaa miettiä hieman edukkaampia vaihtoehtoja taiteiluihin.
Kuvankäsittely; GIMP – GNU Image Manipulation Program
Gimp on ollut varsin kätevä ohjelma kuvankäsittelyyn, ja käytin sitä useamman vuoden myös piirtohommissa. Gimp on ilmainen avoimen lähdekoodin ohjelma, ja siitä löytyy kyllä hirviä määrä kampetta ilmaisohjelmaksi. Lisäksi Gimpillä on hyvin toimiva yhteisönsä, josta löytyy apuja jos jää vaikkapa asetuksien kanssa sormi suuhun. Gimpiin löytyy myös laajat valikoimat lisähärpäkettä ladattavaksi, esim. sivellinmalleja.
Itse olen pitkään piirtohommat sekä myös kuvankäsittelyt tehnyt Gimpillä ihan viime aikoihin asti, ennen Adoben maksukelkkaan hyppäämistä. Koin että sain Gimpillä tehtyä omia laatuvaatimuksia vastaavaa jälkeä, varsinkin kun säästöbudjetilla nälkäkurkena kituuttelin. Tekoälyominaisuudet eivät ole perusohjelmassa läsnä kuten Adobe Photoshopissa, mutta AI-työkalujakin on mahdollista lisätä ohjelmaan liitännäisten avulla.
Isoin miinus Gimpissä on ollut CMYK-ominaisuuksien puuttuminen, mikä on rajoittanut esim. painokuvatyöskentelyä. Nykyisin tosin on mahdollista teknisillä kikkailuilla ja liitännäisillä saada myös CMYK-väriprofiili toimimaan, mutta itse en ole jaksanut tähän enää perehtyä tarkemmin.
Gimp on saatavana myös suomeksi, mutta itse olen käyttänyt englanninkielistä versiota, ihan siitä syystä että ongelmatilanteissa ja foorumeita selaillessa löytyy helpommin vastauksia (ja ohjelman valikoista tulee varmasti klikkailtua oikeat asetukset oikeilla nimillä käyttöön).
Vektorigrafiikka; Inkscape
Pakko myöntää, Inkscapea käytin aika harvakseltaan, mutta sillä luonnistui kyllä pikaisella reenillä vektorigrafiikan tuottaminen harrastelukäyttöön. Tämä on myöskin avoimen lähdekoodin ohjelma, ja jälleen on saatavilla hyvää vertaistukea foorumeilta. Inkscape ja Gimp pelaavat keskenään hyvin yhteen, ja kyllä näillä näpsäkkäästi teki logot ja vektoroi kuvat!
En kerennyt hirveän pitkään Inkscapen kanssa tuuskailla, sillä en saanut silloisen laserpajan kanssa tiedostoja toimimaan ristiin Adobe Illustratoriin, joten luovutin helpolla ja hyppäsin tuolloin suosiolla Adobe Illustratorin maksukierteeseen. Muistelen, että tässäkin ohjelmassa ongelmana oli CMYK-väriprofiilin puuttuminen, joka olisi vaatinut erinäisiä ohjelmansisäisiä jippoja ja liitännäisiä.
Inkscapea ei ole saatavilla suomeksi.
Digitaalinen piirtäminen ja maalaaminen; Krita
Krita on ollut minulla aktiivikäytössä muutaman vuoden. Alunperin päädyin Kritan pastelliseen syliin aloitellessani Type King -pelin pikseligrafiikoiden tekemistä, sillä huomasin Gimpin tässä hommassa todella kömpelöksi. Pikaisten googelointien ja testailujen myötä Krita valikoitui uskolliseksi apurikseni, ja työskentely sen kanssa onkin ollut varsin mieluisaa.
Krita on taiteilijoiden luoma digitaiteeseen erikoistunut, aiempien ohjelmien tapaan ilmainen ja avoimen lähdekoodin ohjelma. Minulla se on pelannut hyvin yhteen Huion Kamvas 16 (2021) -piirtonäytön kanssa, ja piirtelen sillä edelleenkin enimmät kuvitukseni. Aiemmin tein myös digipiirrokset Gimpillä, mutta löydettyäni Kritan olen hylännyt Gimpin tältä osin kokonaan. Elkääkä ymmärtäkö väärin, kyllä Gimpilläkin saa hyvää jälkeä aikaan! Mutta omaan piirtokouraan tuntuu Krita käyttäjäystävällisemmältä ja siitä löytyy tarpeellisia ominaisuuksia taidetuuskailuun, esim. piirtoalueen pyörittelyä. Onpa tähänkin saatavilla kaikenmoisia liitännäisiä, sivellinseteistä tekstuureihin.
Krita on saatavilla useille kielille, mutta ei valitettavasti suomeksi. Itse tosin suosin tässäkin englantia, sillä helppiä saa netistä helpommin.
Tässäpä nyt näin alkuun muutama tärppiohjelmisto, toivottavasti näistä on jollekin aloittelevalle tai muutoin kukkaronnyörejä kiristelevälle taiteilijalle apua! Näillä pääsee jo hyvin pitkälle, ja varsinkin jos tietokoneosaaminen on edes hitusen edistynyttä, saat näistä ohjelmista kyllä viriteltyä itsellesi mieluisat ja toimivat apuvälineet. Isoimmat miinukset on tosiaan tuolla CMYK-väriprofiilin puolella, ja tietty muutoinkaan ihan kaikkia herkkuja ei ole saatavilla mitä maksullisissa kilpailijoissa. Omakohtaisesti iso miinus maksulliseen ohjelmaan siirtymisessä on ollut se, että kaikki valikot ja toiminnot ovatkin ihan sikin sokin ilmaisohjelmaan verrattuna! Vaadin universaaleja valikkosijoitteluja! 😉
Tietty, kun ne omat taiteilijatienestit alkavat kasvaa, voi reiluna ilmaisohjelmahaukkana käydä myös lahjoittamassa varoja ohjelmien kehittämiseen jotta saadaan näistä nauttia jatkossakin! Virallisilta sivustoilta löytyy Donate-osiot joiden kautta voi käydä osoittamassa kiitoksensa kehittäjille. <3
~ Annika ~